Trezor’un üretici şirketi SatoshiLabs’ten Stepan Uherik, devletlerin saklama hizmeti sunmayan cüzdanları günün birinde yasaklamayı başarabilmesinin oldukça düşük ihtimal olduğunu ileri sürdü.
Donanım cüzdanı Trezor’un üretici şirketi SatoshiLabs’ten Stepan Uherik, devletlerin saklama hizmeti sunmayan cüzdanları günün birinde yasaklamayı başarabilmesinin oldukça düşük ihtimal olduğunu ileri sürdü.
SatoshiLabs CFO’su, Cointelegraph’a yaptığı açıklamada “Dünyadaki tüm ülkelerin saklama hizmeti sunmayan cüzdanları veya Bitcoin’in eşler arası ağının bu konuyla ilgili herhangi bir yönünü yasaklamaları epey olanaksız,” diye belirtti.
Uherik, saklama hizmeti sunmayan cüzdanları yasaklama çabalarının, ülkelerin geçmişte kriptografi veya torrent gibi şeyleri yasaklama çabalarına benzer olacağını açıkladı. “Bu teknolojilerin kullanımı hız kesmeden devam etti. Hükümetleri bazı teknolojileri yasaklama çabaları, bir bakıma o teknolojinin reklamını yapmak gibi oluyor.”
Kendi kendine saklama cüzdanları olarak da adlandırılan mevzubahis cüzdanlar, kullanıcılara sahip oldukları kripto paralar üzerinde tam kontrol veriyor ve cüzdanı kurtarabilecek, dondurabilecek veya ele geçirebilecek üçüncü taraflara olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor.
Kullanıcıların kendi bankaları olmalarına imkan veren bu cüzdanlar, dolayısıyla dünya genelinde finansal düzenleyiciler ve bankacılık kuruluşlarını da tedirgin ediyor.
SatoshiLabs CFO’su, saklama hizmeti sunmayan cüzdanların kullanımını sınırlandırmanın bazı yolları olsa da, tamamen yasaklamanın mümkün olmadığını düşünüyor.
Örneğin devletler, belirli saklama hizmeti sunmayan cüzdanları mobil uygulama mağazalarında engelleyebilir:
“Bu tür bir yasağın uygulanması kolay olacaktır, fakat yalnızca bazı cüzdanları etkileyecek ve kullanıcıları popüler uygulama mağazalarının ötesini aramaya yönlendirecektir. Donanım ve masaüstü cüzdanlar ise bundan etkilenmez.”
Uherik, açıklamasını şöyle tamamladı:
“Devletler Bitcoin’in yaygınlık kazanmasını yavaşlatabilir, fakat sonunda galip gelen yine Bitcoin olacak. Bitcoin vakti gelmiş bir fikir ve hiç kimse onunla başa çıkamaz.”