İngiltere ve Galler Hukuk Komisyonu, hükümet tarafından görevlendirilen bir proje aracılığıyla kripto paraları barındıran özel uluslararası yasal zorlukları gözden geçirmeye başlayacak.
18 Ekim tarihinde yayınlanan değerlendirme, uluslararası hukukun kripto paralar, dijital varlıklar ve elektronik belgeler gibi gelişmekte olan teknolojilere olan yaklaşımlarına netlik sağlayacak.
“Dijital Varlıklar: Hangi Hukuk, Hangi Mahkeme?” adlı hukuk reformu projesi, Birleşik Krallık yasalarını geçerli tutmak adına yapılacak yasal reformlar için önerilerde bulunmak amacıyla mevcut uluslararası hukuk kurallarını ve bunların dijital bağlamlara uygulanmasının ana hatlarını belirleyecek.
Adalet Bakanlığı sponsorluğunda düzenlenen proje, 2023 yılının ikinci yarısına kadar kamuoyu görüşlerinin katılımı için yayınlanacak olan reform tekliflerini geliştirmeyi amaçlıyor.
Ayrıca, duyuru blokzincir teknolojisinin yayılmaya devam etmesinin birtakım hukuksal sorunları beraberinde getirdiğini ve bu durumun da kullanıcılar, organizasyonlar ve hükümetler için yasal belirsizliklere yol açtığının altını çizdi.
En büyük belirsizliklerden bir tanesi de hangi mahkemelerin, anlaşmazlıkları dinleme ve yargı yetkisine sahip olduğunu ve hangi yasaların uygulanması gerektiğini belirlemektir. Bu da, doğası gereği elle tutulamayan, dağıtılmış ve coğrafi olarak tanımlanması zor olan kripto paralar ve NFT’ler gibi dijital varlıkların yapısından kaynaklanmaktadır.
Ticari ve Müşterek Hukukun hukuk komiseri Profesör Sarah Green Cointelegraph ile gerçekleştirdiği röportajda, gelişmekte olan kripto alanıyla ilgili yasal anlaşmazlıklarla ilgilenmenin zorluğuna dikkat çekti ve şunları ekledi:
“Son yıllarda dijital varlıklarla birlikte hızla gelişen teknolojileri destekleyen yasalar, ayak uydurma konusunda zorluk çekti. Bu da, hangi yasaların uygulanması ve hangi mahkemelerin onlar hakkında yargılaması gerektiği konusunda belirsizliklerle birlikte tutarsızlıklara yol açtı.”
Duyuru, ayrıca İngiltere’deki kripto paralar gibi yenilikçi dijital varlıkları destekleme amacını vurguladı. İngiltere’nin planları arasında kripto benimsemelerinde bir merkez haline gelmek de bulunuyor.
Bununla birlikte Hukuk Komisyonu, akıllı sözleşmeler, dijital varlıklar merkeziyetsiz otonom organizasyon (DAO) elektronik alım satım belgelerini barındıran bir dizi hukuki reform projesinde de yer aldı. Cointelegraph ekibi projenin detaylarını öğrenmek için Hukuk Komisyonu’na ulaştı.