BitMex’in Kurucu Ortağı ve CEO’su Arthur Hayes son paylaştığı blog yazısında Bitcoin ETF’lerinin kabulünün sanılanın aksine nasıl Bitcoin’in sonunu getireceğini açıkladı.
Paylaştığı uzun blog yazısına Bitcoin ile çok sevdiği bir yemeğin benzerliklerine değinerek başlayan Hayes, Amerika’nın izlediği faiz politikasını, seçim stratejilerini, merkeziyetsiz finansın mevcut durumunu ve Bitcoin ETF‘lerini değerlendirdi.
Yazısında Hokkaido kral yengeci yemeğini ne kadar sevdiğinin altını çizerek Bitcoin ile bağlantıyı şu şekilde kurdu:
“Hokkaido kral yengeci ile Bitcoin arasında nasıl bir benzerlik var? Birisi deniz ürünleri arasındaki en lezzetli yemek, diğeri ise finansal ürünler arasındaki en iyi seçenek.”
Bitcoin geleneksel finansı ikiye katladı
Hayes ilk olarak altın, Amerikan borsaları ve Bitcoin’i karşılaştırdığı bir grafikte Bitcoin’in 1 ocak 2020‘den bu yana diğerlerine göre %228 daha yüksek performans gösterdiğine değinerek “en iyi seçenek” vurgusunun altını çizdi.
Yazısına FED Başkanı Powell ve Hazine Bakanı Yellen’ın başkan Biden kontrolünde Amerika ekonomisini nasıl şekillendirdiklerinden bahsederek sürdürdü. Hayes, Biden’ın yeniden seçilebilmek uğruna enflasyonu daha önce görülmemiş faiz artırımları ile nasıl baskıladıklarından ve halkın gözünü boyamak için elde bulunan petrol rezervlerinin nasıl etrafa saçılarak fiyatların düşürüldüğünden bahsetti.
Düzenlemeler sonunu getirir
“Düzenlenmiş merkeziyetsiz finans” başlığı altında bu yaklaşıma karşı eleştirilerini sıralayan Hayes, bu şekilde oluşumların kaybetmeye mahkum olduklarından bahsederek:
“DeFi çok fazla tekil yatırımcı barındıran bir piyasa ve geleneksel finansın aksine kurumsal yatırımcılar bu piyasada yer almıyor. Eğer siz bu tarz piyasaları düzenler, “izin verilmiş” hale getirir ve kurumsal yatırımcıların sürecin içerisine dahil olmasına imkan tanırsanız bu piyasaları kurutursunuz. Çünkü tekil yatırımcı ile dolu pazarlar, kurumsal yatırımcıların en sevdiği pazar türleridir. Kurumsallar, duygusal tekil yatırımcının parası üzerinden kazanç elde eder. Bu şekilde düzenlenmiş piyasalarda bireysel yatırımcılar işlem yapmayacak, kurumsal hype’ı zamanla sona erecek, yetersiz işlemden dolayı kurumsallar ayrılacak ve projeler öldürülmüş olacak.” dedi.
Kendi ayağımıza sıkıyoruz, Bitcoin ETF’i Bitcoin’i yok edecek
Son olarak tüm bu bahsettiklerini asıl bahsetmek istediği konu olan Bitcoin ETF’lerine bağlayan Hayes, Bitcoin ETF’lerinin kabul edilmesi sonrasında geleneksel finansın demirbaşlarının Bitcoin’in bayrağını devralacağını ve bu sürecin de Bitcoin’i tamamen yok edeceğini ifade etti.
Hipotezinin detaylarına günümüze kadar kullanılan tüm parasal varlıkların fiziksel temellere dayandığından bahsederek giren Hayes,
“Herhangi bir fiat para ya da altın bıraktığınız yerde 100 yıl sonra da aynı şekilde sizi bekleyebilir. Ancak Bitcoin böyle değildir. Bitcoin’in var olması için hareket etmesi gerekir. Bırakırsanız yok olur.”
Bu sözlerinde Hayes kağıt paraların ya da değerli metallerin kullanılmadan yüz yıllarca beklemesinin dahi onlar üzerinde herhangi bir olumsuz etki yaratmayacağı ancak Bitcoin’in sürekli işlem yapılır ve kullanılırsa ancak hayatta kalabileceği ve değerini bunun yarattığından bahsediyor.
Bilindiği üzere Bitcoin, 2140 yani blok ödülleri sıfırlanana kadar ortaya çıkartılan her bloktan madencilere ödüller dağıtıyor. Bunun dışında madenciler gerçekleşen işlem ücretlerinden de gelir elde ediyor. Bu durumda da bilgisayarlarını açık tutuyor ve Bitcoin’in yaşamasını sağlıyorlar.
Ancak işlem gerçekleşmez, yeni bloklar oluşmaz ve bu sebeple de madenciler kazanç elde etmezlerse sistemleri kapatırlar. Bu durum da Bitcoin’in yok olmasını sağlar.
Bitcoin ETF’lerinin tam olarak da Bitcoin’i bu duruma sürükleyeceğini ifade eden Hayes, kurumsal yatırımcıların Bitcoin almak, işlem yapmak ya da kullanmak yerine Bitcoin ETF’i alarak tüm bu süreçleri gerçekleştirmeden Bitcoin’e sahip olmaları durumunda ağda zamanla hiçbir işlem gerçekleşmemeye başlayacağını, madencilerin kazanç elde edemedikleri için sistemleri kapatacağını ve bu durumun da Bitcoin’in sonunu getireceğini öne sürüyor.