Bitcoin, son iki haftadır yüzde 4,5’luk dar bir aralıkta işlem görüyor. Bu da 34.700 dolar civarında bir konsolidasyon seviyesine işaret ediyor.
Fiyatlardaki durgunluğa karşın 7 Ekim’den bu yana görülen yüzde 24,2’lik artış, 2024’teki yarılanmanın yaklaşan etkileri ve potansiyel bir spot Bitcoin ETF onayının etkisiyle güven aşılıyor.
Yatırımcılar, ekonomik görünümden ötürü endişeli
Ayılar, Fed’in enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını yüzde 5,25’in üzerinde tutması sebebiyle küresel ekonomik daralmayı destekleyen daha fazla makroekonomik veri bekliyor. Örneğin, 6 Kasım’da Çin’in ihracatı bir önceki yılın ekim ayına kıyasla yüzde 6,4 oranında azaldı. Ayrıca Almanya’nın ekim ayı sanayi üretiminin önceki aya kıyasla yüzde 1,4 düştüğü belirtildi.
Zayıflayan küresel ekonomik aktivite, büyük petrol üreticilerinin arz kesintisi potansiyeline karşın WTI petrol fiyatlarının temmuz sonundan bu yana ilk kez 78 doların altına düşmesine neden oldu. Minneapolis Federal Rezerv Bankası Başkanı Neel Kashkari’nin 6 Kasım’da yaptığı açıklamada önemli ifadeler kullandı:
“Enflasyon sorununu tam olarak çözemedik. Bunun başarmak için hâlâ çok işimiz var.”
Yatırımcıların ABD Hazine tahvillerine sığınması, 10 yıllık tahvil getirisinin altı haftanın en düşük seviyesi olan yüzde 4,55’e gerilemesine neden oldu. İlginç bir biçimde, S&P 500 borsa endeksi 4.383 puana ulaşarak yaklaşık yedi haftanın en yüksek seviyesine ulaştı ve küresel ekonomik yavaşlama sırasında beklentilerin ötesine geçti.
Bu durum, S&P 500’deki firmaların toplu olarak 2,6 trilyon dolar nakit ve eşdeğerini elinde tutmasına ve faiz oranları yüksek kalmaya devam ederken bir miktar koruma sağlamasına bağlanabilir.
Bu arada Bitcoin’in vadeli açık pozisyonları Nisan 2022’den bu yana en yüksek seviyeyi görerek 16,3 milyar dolara ulaştı. Bu dönüm noktası Chicago Ticaret Borsası’nın (CME) BTC türevleri için ikinci en büyük pazar konumunu sağlamlaştırmasıyla daha da önem kazandı.
Bitcoin ürünlerine olan talep artıyor
Bitcoin vadeli işlemlerinin ve opsiyonlarının son zamanlarda kullanımı medyada manşetlere taşındı. Kaldıraç talebi muhtemelen yatırımcıların 2024 için en güçlü iki katalizör olduğuna inandıkları şey tarafından körüklenmeye devam etti: potansiyel bir spot Bitcoin ETF onayı ve Bitcoin yarılanması.
Piyasanın durumunu ölçmenin bir yolu, iki aylık vadeli işlem sözleşmeleri ile mevcut spot fiyat arasındaki farkı ölçen Bitcoin vadeli işlem primini incelemekten geçiyor. Güçlü bir piyasada, temel oran olarak da bilinen yıllık primin genellikle yüzde 5 ila yüzde 10 aralığında yer alması gerekir.
Bu göstergenin yüzde 11 ile son bir yılın en yüksek seviyesine nasıl ulaştığına dikkat edin. Bu, öncelikle kaldıraçlı lonh pozisyonlardan kaynaklanan Bitcoin vadeli işlemlerine yönelik güçlü bir talebe işaret ediyor. Eğer yatırımcılar Bitcoin’in fiyat düşüşüne yoğun bir şekilde yatırım yaparken bunun tersi gerçekleşseydi prim yüzde 5 veya daha düşük bir seviyede kalacaktı.
Konuyla ilgili bir başka kanıt, Bitcoin opsiyon piyasalarından, alım (satın alma) ve satım (satış) opsiyonları arasındaki talebi karşılaştırarak elde edilebilir. Bu analiz daha karmaşık stratejileri kapsamasa da yatırımcı duyarlılığını anlamak için geniş bir bağlam sunar.
Geçen hafta bu göstergenin ortalaması 0,60 seviyesindeydi ve bu da satın alım opsiyonlarını tercih eden yüzde 40’lık bir eğilimi gösteriyor.
İlginç bir şekilde, Bitcoin opsiyon açık pozisyonları son 30 günde yüzde 51 oranında artış gösterdi ve 15,6 milyar dolara ulaştı. Bu büyüme, yükseliş trendinden kaynaklandı.
Bitcoin fiyatı, son 18 ayın en yüksek seviyesine ulaştığından, bir dereceye kadar şüpheci yaklaşım ve riskten korunma güdüsü beklenebilir.
Bununla birlikte türev piyasasındaki mevcut koşullar sağlıklı bir büyümeye işaret ediyor. Bu da 40.000 doları hedefleyen yükseliş görünümüyle uyumlu.