BM, Bitcoin madenciliği raporunu yayımladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan bir araştırma, Bitcoin fiyatı ile madencilik işlemleri için ihtiyaç olan enerji arasında doğrudan bir ilişki olduğunu öne sürdü. 

BM’nin bilim insanları, 2020-2021 arasında 76 Bitcoin madenciliği ülkesinin faaliyetlerini değerlendirdiği raporda, küresel Bitcoin madenciliği ağının 173,42 terawatt-saat elektrik tükettiğini tespit etti. Belirlenen zaman diliminde, kripto para piyasalarında boğa rallisi hüküm sürüyordu. O dönem, Bitcoin 69.000 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. 

Raporda şu ifadeler yer aldı:

“Bitcoin fiyatında 2021 yılından 2022’ye kadar olan yüzde 400’lük artış, dünya çapındaki Bitcoin madencilik ağının enerji tüketiminde yüzde 140’lık bir artışı tetikledi.”

O dönem, fosil enerji kaynakları Bitcoin madenciliği için üretilen elektriğin  yüzde 67’sini oluşturuyordu. Daha sonra kripto girişimciler, yeşil enerjiye dönüş için proaktif önlemler aldı. 

Hidroelektrik, küresel Bitcoin madenciliği ağının toplam elektrik arzının yüzde 16’sından fazlasını karşıladı. Nükleer enerji, güneş ve rüzgar enerjisiyse sırasıyla yüzde 9, yüzde 2 ve yüzde 5’ini sağladı. 

Kripto topluluğu, paylaşılan raporun ardından 2018 tarihli başka bir raporu öne çıkardı. BM tarafından hazırlanan raporda, Bitcoin madencilik platformlarının karbon emisyonlarının olduğundan fazla ifade edildiği hatırlatılarak, yeni yayımlanan rapordaki bilgilerin doğruluğu sorgulandı.

One of the crazy things about the UN paper is that the authors did read the rebuttals to the Mora et al paper because they cite the Houy 2019 paper, but only to note that BTC price is a factor in determining BTC mining profitability. The UN authors completely ignored the opening…

— Margot Paez / jyn urso (@jyn_urso) October 25, 2023

Nic Carter, BM raporunun tamamen sahte kaynaklardan elde edilen bilgilerden hazırlandığını söyledi ve eleştirilerini dile getirdi.

BM raporuna göre, o dönemde Bitcoin madenciliği yapan ilk 10 ülke, (Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Kazakistan, Rusya, Malezya, Kanada, Almanya, İran, İrlanda ve Singapur) küresel karbon oranın yüzde 92’si ila yüzde 94’ünden sorumluydu

Kripto madencilik sektörü, yeşil enerjiye geçiş için önemli adımlar atmayı sürdürdü. Dünya çapında 400 MW üzerinde enerji tüketimine sahip olan Genesis Digital Assets Limited, İsveç’te yenilenebilir enerji kullanarak faaliyet gösteren 1.900 madencilik makinasının yer aldığı yeni bir veri merkezi açtı. 

BT.CX’in kurucusu Christian Anders, Cointelegraph’a yaptığı açıklamada, yüksek enerji fiyatları sebebiyle BTC madenciliğinin yaygın olmadığını belirtti. 

Bitcoin madencileri, 22 Eylül’deki Dünya Dijital Madencilik Zirvesi’nde kripto ekosisteminin karbondan arındırılmasına yardımcı olma planını paylaştı.

TerraWulf’un baş işletme sorumlusu Nazar Khan, Bitmain’in verimlilik odaklı Antminer S21’i piyasaya sürdüğü sırada, üreticilerin oynadığı rolün karbondan arındırma süreci konusunda önemli olduğunu vurguladı.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
_z_ld_m
Üzüldüm
0
sinirlendim
Sinirlendim
0
hasta_oldum
Hasta Oldum
0
bir_fikrim_geldi
Bir Fikrim Geldi
BM, Bitcoin madenciliği raporunu yayımladı
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Blockchainmedya.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan Blockchainmedya.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Blockchain Medya - Kripto Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!