Stablecoin, ABD doları, altın veya diğer fiat para birimleri gibi istikrarlı bir varlığın değerine sabitlenen bir kripto para birimleri olarak karşımıza çıkıyor. Çoğunlukla dolara sabitlenen stablecoin’lerin değeri, Bitcoin (BTC) veya Ethereum (ETH) gibi daha değişken kripto para birimlerinin aksine, hedef birime sabit kalacak şekilde gerliştirliyor. Bu istikrar, değeri daha öngörülebilir bir kripto para birimi arayan işletmeler ve bireyler için stablecoin’leri daha çekici hale getiriyor.
Sektörün şu anlık en popüler ve hacmi en yüksek kripto parası olan TetherUSD (USDT) de stablecoin’lerin ilk örneklerinden.
Ancak burada asıl nokta, Tether tarafından paylaşılan işlem hacmi ile alakalı. Öyle ki Tether’in işlem hacmi, geleneksel rakibi Visa ve MasterCard’ı geride bıraktı.
2022 Settlement Volume pic.twitter.com/k87FrknKr4
— Tether (@Tether_to) January 14, 2023
TetherUSD’nin (USDT) hacmi Visa’yı geride bıraktı
Stablecoin denince akla ilk gelen isimlerden biri olan Tether, stablecoin sektörünün en önde gelen projelerinden biri. Sık sık varlıklarını ne ile desteklediğine dair eleştirilere maruz kalan USDT, çoğunlukla en büyük rakibi USDC ve BUSD ile rekabet ediyor. Ancak söz konusu işlem ve piyasa hacmi olunca aradaki farklar kendisini göstermeye başlıyor.
Bu noktada USDT işlem hacmi ve piyasa gücü ile öne çıkarken, USDC sahip olduğu rezervleri ile öne çıkıyor.
Tether tarafından yapılan paylaşımda da Visa’nın 14.1 trilyon dolarlık ticaret hacmi olduğu görülürken, Mastercard’ın 7.7 trilyon dolarlık hacmi bulunuyor.
Söz konusu Tether’e geldiğinde ise 18.2 trilyon dolarlık bir transfer hacminin olduğu görülüyor.