Shiba Inu (SHIB), şaka olarak yaratılmış ve popüler “Dogecoin” memesine dayanan bir kripto para birimi olarak çıktığı ilk günden bu yana dikkatleri üzerinde tutmayı başardı. Ağustos 2020’de piyasaya sürülen meme token, birçok meme ila olan ilişkisi nedeniyle hızla popülerlik kazandı. Fiyat bazında Elon Musk’ın da etkisi ile birkaç sıfır silen token, ilk dönem yatırımcılarına oldukça fazla kazandırdı.
Ancak Shiba Inu, ilk dönem yaratılma amacının şaka olmasının da etkisi ile neredeyse sınırsız bir arza sahip. Bu durum onu heme kontrol edilemeyen bir fiyata hem de değerinin oldukça az olmasına neden oluyor.
Bunun için aktif olarak bir süredir yakım işlemi yapan Shiba Inu (SHIB), işlemler, fiyat ve benzeri değerlerde yaşanan değişiklikle birlikte yakım miktarını artırıp azaltıyor.
Bu noktada Shiba Inu’nun yakılan token’larını analiz eden Shibburn’e baktığımızda da yakılma oranlarının sürekli bir artış içerisinde olduğunu görüyoruz. Günümüzde şimdiye kadar 410 trilyon Shiba Inu (SHIB) yakılarak kullanılamaz cüzdanlara gönderilmiş durumda.
Shiba Inu (SHIB) yakım oranları anlık yüzde 5.000’i aştı
Bir kripto paralarda yakım işlemi, belirli bir kriptoyu, bilinen bir özel anahtarı olmayan bir genel adrese göndererek dolaşımdan kalıcı olarak çıkarma sürecini ifade diyor. Bu genellikle projenin geliştirme ekibi tarafından planlanır ve varlığın genel arzını azaltması amaçlar. Bu da değerini artırmaya yardımcı olduğu gibi değer stabilizasyonu sağlar.
Enflasyonla mücadele etmek veya varlığında sahiplerine yeniden dağıtmak için de sıkça kullanılmakta. Bunun en yakın örneği, Ethereum’un yakım protokolü.
Ethereum’un yakım protokolü uzun zamandır çalışıyor ve yakımlar Merge sonrası da aktif olarak devam ediyor.
Burada amaç basılan ETH’ler ile yakılan ETH’ler arasında bir denge kurarak varlığı deflasyonist yapmak. İçeriğin yazımı itibarıyla 4.3 milyar dolarlık ETH yakılmış durumda.
Shiba Inu ise sahip olduğu devasa arz ile bu yakımları günden güne artırmaya çalışıyor. Bu noktada oranı giderek artan yakımlar, içeriğin yazımı sırasında yüzde 250 artmış durumdaydı. aa