Bitcoin’i (BTC) itibari paralardan ve çoğu kripto paradan ayıran şey, dolaşımda olan arzının 21 milyon ile kesin olarak sınırlandırılmış olması. Öte yandan, geçtiğimiz on yılda çöken sayısız kripto para borsası, Bitcoin’in toplam ihraç edilebilir arzının en az yüzde 5,7’sini (1,2 milyon BTC) dolaşımdan çıkardı.
Bir kripto para borsasının rezerv ispatının net olmaması, FTX olayında da gördüğümüz gibi genellikle ani çöküşlerinin ana neden oluyor. Kripto çöküşleri ile ilgili tarihsel veriler, 14 borsanın toplamda 1.195.000 BTC’nin kaybından sorumlu olduğunu gösteriyor. Bu miktar, dolaşımda olan 19.200.000 Bitcoin’in yüzde 6,3’ünü temsil ediyor.
Bitcoin saklama platformu CasaHODL’un kurucu ortağı Jameson Lopp tarafından gerçekleştirilen bir soruşturmada, kaybedilen Bitcoin bakımından listenin en üst sırasında hala Mt. Gox’un yer aldığı ortaya çıktı.
Bitcoin’in nadirliğinin bir varlık olarak değeri ile doğrudan ilişkisi bulunurken, Lopp ekosistemi tehdit eden sahte Bitcoin arzlarına dikkat çekti. “Çoğu insanlar sahte Bitcoin satın alırsa, Bitcoin büyük bir değer saklama aracı olamaz” diyen Loop, yaptığı soruşturmada en az 80 kripto varlığın isminde “Bitcoin”i bulundurarak yatırımcıları yanlış yönlendirdiğini tespit etti.
Dolayısıyla sahte Bitcoin varlıklarını satın alan yatırımcılar, asıl Bitcoin’in fiyatına da negatif etkide bulunmuş oluyorlar.
80+ crypto assets have the word “bitcoin” in their name.
14 have a market cap over $1,000,000.
3 claim to be Bitcoin.
1 is Bitcoin.
— Jameson Lopp (@lopp) September 22, 2022
Bitcoin’in sağlam para olarak konumunu korumada kendi kendine saklama, Bitcoin borsalarına ve şirketlerin ihraç ettiği “kağıt Bitcoin” sözleşmelerine olan bağlılığı azaltmada en etkili yol olarak öne çıkıyor.