Bitcoin’de (BTC) yükselen hash oranları, madencilik şirketleri için problemlere neden olurken, enerji devlerinin ayaklarının altına kırmızı halılar seriyor olabilir.
Bitcoin üretmek için kullanılan madencilik cihazlarının toplam çalışma hızı olarak tanımlanan Bitcoin hash oranları yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Blockchain.com’a göre, 2022’nin başından bu yana neredeyse yüzde 60’lık artışla birlikte, 1 Kasım tarihinde tüm zamanların en yüksek seviyesi olan saniye başına 267 exahash’3 (EH/s) ulaştı.
Capriole Fund kurucusu Charles Edwards, hash oranlarındaki yeni zirve hakkında konuştu ve yüksek verimli hükümet ve petrol şirketlerinin büyük ölçüde oyuna dahil olmaya başladıkları tahmininde bulundu.
New Bitcoin hash rate world record! 9% higher than the prior all time high set just a few days ago.
I have no doubt that we have serious, highly efficient government & oil company enterprises entering the mining game at scale as we speak. pic.twitter.com/YBSswwvK59
— Charles Edwards (@caprioleio) November 1, 2022
Edwards, bu durumun bir yükseliş olduğunu ve madencilerin teslim olduğuna dair bir sinyal olmadığını belirtti. Öte yandan kısa vadede ise, madenciler giderlerini karşılamak ve oyunda kalabilmek için token’larını sattıklarından düşüş eğilimi olarak kabul edilebilir.
Bu senaryo da hash oranında henüz görülmeyen bir durgunluk ya da düşüşle sonuçlanabilir.
Edwards, “6 büyük petrol şirketi, şüphesiz bu oyunda büyük bir rol oynayacak” ifadelerini kullandı.
Görünüşe göre büyük petrol etkisi şimdiden gerçekleşmeye başlamış durumda.
2022’nin başlarında, ExxonMobil’in Kuzey Dakota’da Bitcoin madenciliği yapmak için Denver merkezli Crusoe Energy Systems ile çalıştığı bildirilmişti. Rus doğalgaz devi Gazprom’un geçtiğimiz haziran ayında ise, yan kuruluşu olan madencilik şirketi BitRiver’a enerji sağlayacağına dair haberler çıkmıştı.
Bitcoin madenciliğine güç sağlamak için petrol endüstrisinde heba olmuş bir yan ürün olan gaz ateşleyici enerjisi kullanımı oldukça arttı.
Bu ayın başlarında Arjantin’in devlete bağlı YPF şirketi, bundan sonra petrol gaz ateşleyici enerjilerinin kripto madenciliğinde büyük bir rol oynayacağını söyledi.
Bu örnekler, 6 büyük petrol şirketinin Bitcoin madenciliği üzerindeki etkisinin yalnızca birkaçı. Gelecekte artış göstermesi ise oldukça muhtemel görünüyor. 2020 yılına dönüldüğünde Cointelegrah, petrol şirketlerinin 2025 yılına kadar Bitcoin madenciliğini domine edeceğini kaydetmişti.
Bitcoin madenciliğini tek bir gelir kaynağı olarak gören şirketler, her blokta daha rekabetçi bir ortam oluşmaya ve enerji fiyatları fırlamaya devam ettikçe verdikleri mücadelede daha da zorlanmaya devam ediyorlar.
Madencilik devi Argo Blockchain geçtiğimiz hafta sonu şirketin yeniden yapılandığını ve madencilik donanımlarının satışlarındaki detayları paylaşmıştı. Bitcoin madencisi Core Scientific ise geçtiğimiz hafta, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) muhtemel bir iflas işlemleri uyarısı için belgeler göndermişti.
Tüm zamanların en yüksek seviyesinden yüzde 70 düşüş yaşayan Bitcoin’in mevcut fiyatı ise, madencilerin işini daha da zorlaştırmaya devam ediyor.