Kripto Meydanı etkinliğinde merkeziyetsizlik masaya yatırıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kriptomeda tarafından düzenlenen Kripto Meydanı etkinliğinin üçüncüsü, geçtiğimiz akşam gerçekleştirildi. Kripto ve blockchain alanında önde gelen üç isminin katıldığı etkinlikte merkeziyetsizlik tanımı, gerçekten merkeziyetsiz bir yapının mümkün olup olmadığı ve merkeziyetsizliğin devrimsel olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği tartışıldı.

27 Ekim Perşembe günü Levent Kolektif House’da gerçekleşen etkinliğin moderatörlüğünü Kıvılcım Harika Ertunç üstlendi. Etkinliğin katılımcıları arasında İstanbul Blockchain Women Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Çağla Gül Şenkardeş, ELYT.net Kurucu Ortağı Ahmet Usta ve Bloomberg HT Editörü Sefer Yüksel konuk oldu.

Etkinlik, Kriptomeda Kurucu ve CEO’su Eray Dengiz’in açılış konuşmasıyla başladı. Konuşmacılar, devamında merkeziyetsizliğin ne olduğunu ve toplumu nasıl etkilediğini ele aldı.

Çağla Gül Şenkardeş, merkeziyetsizliğin eskiden tek bir noktada toplanan gücün dağılması anlamına geldiğini söyledi. Merkeziyetsizlik ile yönetim, yönetişime evrilerek çift taraflı bir olgu haline geldi.

Ahmet Usta, tarih boyunca karşımıza çıkan merkezi yapıların, “tanımadığımız ve bilmediğimiz dağıtık bir yapıdaki güven sorununu çözmek için oluşturulduğunu” öne sürdü. Merkezi yapıların kendilerine verilen bu gücü suistimal etmeleri ise Usta’ya göre merkeziyetsizliğin öne çıkmasını sağladı.

Öte yandan Usta, merkeziyetsizliğin merkezi yapıları ortadan kaldıracağı fikrine katılmıyor. Bitcoin’i örnek gösteren Usta, BTC merkeziyetsiz verileri mümkün hale getirse bile, üretim ve alım satım noktasında merkezi aktörlerin devreye girdiğine dikkat çekti. Buna ek olarak, Chainalysis gibi güvenlik odaklı şirketlerin de “attığımız her adımı takip edebilmesi,” merkeziyetsizliği yalnızca bir ilüzyon haline getiriyor. Usta’ya göre asıl olan şey, merkeziyetsiz ve merkezi sistemlerin bir araya getirilmesi.

ELYT.net kurucu ortağı, merkeziyetsizlik sunan teknolojilerin toplumların algısına dayalı olarak kötü bir yönde evrilebileceği uyarısını yaptı:

“Teknolojinin nasıl şekilleneceği, toplumların algısıyla alakalı olacak. Asıl değişen şey teknoloji ve sistem değil, nesiller. Yeni nesiller merkeziyetsizliği gerçekten isterse, o zaman tam anlamıyla merkeziyetsizlik görebiliriz.”

Sefer Yüksel de geleneksel finans üzerinden örnek vererek, merkezi yapıların yok olmak yerine merkeziyetsizliğe doğru adım atacağını ileri sürdü. Finans sektörünün teknolojik gelişmelere en hızlı adapte olan alanlardan biri olduğunu söyleyen Yüksel, sektörün merkeziyetsiz bir yapıda hareket etmeye hazır olduklarını fakat şimdilik regülasyonları beklediklerini belirtti.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
_z_ld_m
Üzüldüm
0
sinirlendim
Sinirlendim
0
hasta_oldum
Hasta Oldum
0
bir_fikrim_geldi
Bir Fikrim Geldi
Kripto Meydanı etkinliğinde merkeziyetsizlik masaya yatırıldı
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Blockchainmedya.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan Blockchainmedya.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Blockchain Medya - Kripto Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!