Laguna Labs, geçim maliyetine sabitlenmiş ‘flatcoin’ için testnet başlattı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Blokzincir teknoloji şirketi Laguna Labs, itibari para ya da emtia geçim maliyetine sabitlenmiş ve gelişim aşamasında olan “flatcoin” için bir testnet başlattı. Flatcoin, stablecoin token’larının yan ürünüdür. 

Laguna Labs, 24 Ekim tarihli bir duyuruda Nuon flatcoin’in ABD doları gibi itibari para birimlerinin aksine “tarafsız, özgün ve zincir üstü enflasyon verileri” aracılığıyla geçim maliyetine sabitlendiğini belirtti. 

Şirket, flatcoin’i geçim maliyetine sabitleme fikrinin, satın alma gücünü zaman içerisinde korunmaya devam etmesi için varlıkların alternatif yollarla sabitlenmesinin yollarını arayan Coinbase CEO’su Brian Armstrong, Coinbase CTO’su Balaji S. Srinivasan ve Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin gibi piyasadaki büyük oyuncuların Twitter gönderilerinden ilham aldığını belirtti. 

Bununla birlikte, enflasyon tabanlı kripto token yeni bir kavram olmasa da henüz tam olarak test edilmemiş durumda. 

Frax Finance, geçtiğimiz nisan ayında ChainLink kâhin verilerini kullanan Frax Fiyat Endeksi (FPI) isimli bir tüketici fiyat endeksi’ni (CPI) takip eden stabilcoin’i başlatmıştı. 

1,02 dolardan piyasaya sürülen token’ın fiyatı, 19 Temmuz’da tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 1,18 dolara kadar yükseldi. Ancak token fiyatı, o tarihten bu yana yüzde 10,6 değer kaybı ile 1,05 dolar seviyesine kadar geri çekildi. Varlığın bir yıldan kısa bir süredir var olduğu göz önüne alındığında, biraz daha zaman geçene kadar enflasyon oranlarının üstesinden gelme başarısını değerlendirmek zor. 

Volt Protocol (VALT) token da CPI takip etme yolunun izinden gidiyor. Bununla birlikte CoinMarketCap ve CoinGecko gibi platformlar varlığı aktif olarak takip etmediğinden fiyat geçmişine ulaşmak zor. Varlık, Binane ve Coinbase gibi büyük kripto borsalarında da listelenmiyor. 

Enflasyon Riskinden Korunma Token’ı (IHC) ise, Ekim 2021’de piyasaya sürülen ve varlığın yanma oranını belirlemek ve teorik olarak değerini artırmak için “yıllık ABD enflasyon verilerine dayalı” bir yakım mekanizması başlatıldı. IHC, ayrıca aylık olarak TÜFE oranlarından da yararlanıyor. 

CoinGecko verilerine göre, bir yıl önce IHC satın alan bir yatırımcı varlığının yüzde 96,4’e kadar değer kaybı yaşamasına tanıklık edecek. IHC fiyatı çeviri yayın saati itibariyle 0,00009529 dolardan işlem görmeye devam ediyor. 

Nuon’un ürün bilgili belgeleri, Nuon sabitini günlük olarak hesaplamak için bağımsız bir enflasyon endeksi kâhini kullandığını ve “enflasyonu dengelerken sabit değeri korumak için aşırı teminatlandırma ve arbitraj” kullandığını ortaya koyuyor. 

Noun, ayrıca aşırı teminatlandırmanın sabit fiyatından düşmesini engelleyeceğini iddia ediyor. Teminatlandırılmış varlıkların büyük ölçüde değer kaybedeceği göz önüne alındığında, bu teorinin ne kadar iyi olduğu da belirsizliğini korumaya devam ediyor. 

Öte yandan söz konusu testnet ile ilgili çok az detay verildi. Şirket ise, Nuon flatcoin’in oluşum mekanizmasını denemek için testnet’ini kullanabileceğini belirtiyor. 

İlginizi çekebilir: Birleşik Krallık’ta enflasyon yüzde 10,1’i gördü 

Yıllık ABD enflasyon oranları, Covid-19 pandemisi’nin başladığı zamandan bu yana önemli ölçüde yükseldi. ABD enflasyon hesaplayıcısına göre, oranlar, 2022 yılında yüzde 1,4’ten yüzde 8,2’ye fırladı. 

Böylesine sert bir artışla birlikte ürün ve hizmetlerin genel fiyatlarının artmaya devam etmesiyle USD’nin satın alma gücü önemli bir darbe aldı. 

Kripto varlıklar ve özellikle stablecoin’ler, önemli enflasyon ve ekonomik sıkıntılarla başa çıkmaya çalışan ülkelerdeki vatandaşlar için de önemli bir araç olmuştur. 

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
_z_ld_m
Üzüldüm
0
sinirlendim
Sinirlendim
0
hasta_oldum
Hasta Oldum
0
bir_fikrim_geldi
Bir Fikrim Geldi
Laguna Labs, geçim maliyetine sabitlenmiş ‘flatcoin’ için testnet başlattı
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Blockchainmedya.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan Blockchainmedya.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Blockchain Medya - Kripto Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!