ABD Ticaret Bakanlığı'ndan NIST, stablecoin araştırma raporu yayınladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD Ticaret Bakanlığı’nın düzenleyici olmayan kuruluşu Ulusal Standartlar ve Teknoloji Kurumu (NIST), stablecoin’lerin yapısı ve uygulanmasıyla ilgili çeşitli güvenlik endişeleri hakkında ilk taslağı kamuyla paylaştı.

ABD Ticaret Bakanlığı’nın düzenleyici olmayan kuruluşu Ulusal Standartlar ve Teknoloji Kurumu (NIST), stablecoin’lerin yapısı ve uygulanmasıyla ilgili çeşitli güvenlik endişeleri hakkında ilk taslağı kamuyla paylaştı. 

NIST, geçtiğimiz yıl en iyi 20 stablecoin çalışmasına dayanarak, sabit değerini koruyan en iyi beş token’ın toplam ilk 20 piyasa değerinin yüzde 87’sini temsil ettiğini ortaya koydu. Bununla birlikte, piyasa değeri bakımından sabit değerini korumayı başarmış en iyi 5 stablecoi’i de aşağıda listeledi. 

Bahsi geçen 5 stablecoin ABD dolar fiyatına sabitlendi ve işleyiş süresi boyunca değeri, yüzde 0,66 ile minimum 0,9934 dolar ve yüzde -1,29 ile de 0,9871 dolar arasında gidip geldi. 

NIST, ayrıca çalışmaları sırasında piyasa değeri bakımında üçüncü en büyük stablecoin olan ve geçtiğimiz mayıs ayında sabit değerini kaybeden TerraUSD’nin (UST) yaşadığı çöküşün altını çizdi. Raporla birlikte bahsedilen güvenlik endişelerinden bazıları herhangi bir yetki olmadan veya keyfi para basma, teminat hırsızlığı, akıllı sözleşmelerde sistem açığı, veri kâhinleri ve altında yatan blok zincirinden faydalanma oldu. 

NIST, stablecoin ihraççılarına duyulan güven söz konusunda olduğunda, stablecoin sistemlerinin yaratıcıları, geliştiricileri ve yöneticilerinin ayrıcalıklı mevkilerini, yatırımcılara ve sahiplere karşı aldatıcı ve kötü niyetli kullanabileceklerinden kuşkulanıyor. 

NIST, ayrıca şu açıklamalarda bulundu:

“Bu güvenlik analizi, üçüncü taraf pazarlarda neredeyse aynı şekilde işlev gören ve sabit bir fiyattan madeni paralarla mal alıp satmayı sağlayan iki sabit kripto paranın çok farklı risk profillerine sahip olabileceğini ortaya koydu.” 

NIST’e göre, merkezi finans (CeFi) mimarisi, daha çok insan güvenilirliğine karşı duyulan güven sebebiyle güven sorunlarına karşı savunmasız hale gelirken, merkeziyetsiz finans (DeFi), akıllı sözleşmelerde artan karışık kodlamalar ve kritik işlevsellik sebebiyle genel olarak güvenlik sorunlarına karşı daha savunmasız kalıyor.

3 Ekim tarihinde Adalet Bakanlığı (DOJ), Celsius’un belirli müşterilerine para çekme işlemlerini yeniden açma ve elinde bulundurduğu stablecoinleri satma önergesini reddetmişti. ABD Adalet Bakanlığı Mütevelli Heyeti William Harrington ise şu açıklamalarda bulunmuştu: 

“Söz konusu talepler henüz çok erken ve İnceleyici Raporu dosyalanana kadar reddedilmelidir. İlk olarak, Para Çekme Hareketi, Borçluların kripto para varlıkları kapsamlı bir şekilde anlaşılmasından önce, bir grup alacaklıya fonları düşüncesizce dağıtmayı amaçlamaktadır.”

Tartışmayı sonlandıran Harrington, önergenin, inceleme raporu dosyalanana kadar dikkate alınmaması gerektiğini belirtti. Buna ek olarak Harrington, ”ABD Mütevelli Heyeti ve Mahkeme bir karar verene kadar herhangi bir dağıtımın veya satışın ertelenmesi gerektiğini” söyledi. 

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
_z_ld_m
Üzüldüm
0
sinirlendim
Sinirlendim
0
hasta_oldum
Hasta Oldum
0
bir_fikrim_geldi
Bir Fikrim Geldi
ABD Ticaret Bakanlığı'ndan NIST, stablecoin araştırma raporu yayınladı
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Blockchainmedya.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan Blockchainmedya.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Blockchain Medya - Kripto Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!