Bitcoin (BTC) maksimalisti Michael Saylor, Ethereum’un geçtiğimiz dakikalarda gerçekleşen Merge güncellemesi öncesi iş ispatı (PoW) madenciliğin çevresel etkilerine ilişkin “dezenformasyon ve propagandaya” karşı savunmaya geçti.
Ağustos ayında CEO görevinden istifa eden MicroStrategy yöneticisi, çarşamba günü paylaştığı tweet’ler ile BTC madenciliği ve çevresel etkilerine dair yedi düşüncesini paylaştı.
Given the sheer volume of misinformation & propaganda circulating lately, I thought it important to share the truth regarding #Bitcoin Mining and the Environment.https://t.co/CRkayFwDsj
— Michael Saylor⚡️ (@saylor) September 14, 2022
Saylor’in kilit argümanlarından biri, PoW BTC madenciliğinde enerji tasarrufu yapılmadığı fikrine karşı. Bitcoin madenciliği, Saylor’a göre “elektriğin sanayideki en temiz kullanımlarından birini temsil ediyor ve enerji verimliliğini iyileştirme konusunda büyük tüm sektörlerdeki en hızlı performansı gösteriyor.”
Bitcoin Madencliği Konseyi tarafından temmuz ayında yayımlanan Q2 Küresel Bitcoin Madenciliği Verileri İncelemesi raporuyla da argüman desteklendi. Konsey, küresel madencilik ağının yüzde 50,5’ini temsil eden 45 şirketten oluşuyor.
“Verilerimiz, Bitcoin madenciliğinde kullanılan enerjinin yüzde 59,5’in yenilenebilir kaynaklardan geldiğini, enerji verimliliğinin ise yıldan yıla yüzde 46 iyileştiğini gösteriyor.”
Bitcoin madencilik sektörü, son dönemlerde çevreye verdiği sözde zarar nedeniyle epey baskı gördü. Hatta ABD’nin bazı eyaletleri, kripto madenciliğini yasaklamak için harekete geçti.
Saylor’a göre ağda sürekli yapılan iyileştirmeler ve “yarı iletkenlerin devamlı gelişmesi,” BTC madenciliğini Google, Netflix ve Facebook gibi büyük teknoloji şirketlerinden çok daha az harcar hale getiriyor.
“Günümüzde 420 milyar dolar değerinde bir ağı çalıştırmak ve ağın güvenliğini sağlamak için yaklaşık 4,5 milyar dolarlık elektrik kullanılıyor,” diyen Saylor, şöyle devam etti:
“Bu da Bitcoin’i Google, Netflix ve Facebook’a kıyasla çok daha az enerji tüketir yapıyor. Hava taşımacılığı, lojistik, perakende, konaklama ve tarım gibi geleneksel yirminci yüzyıl sektörlerine kıyasla ise 1-2 kat daha az enerji harcıyor.”
Saylor, buna ek olarak küresel karbon emisyonunun yüzde 99,92’sinden Bitcoin madenciliği dışındaki sektörlerin sorumlu olduğuna dikkat çekti.
Sayılara odaklanan Saylor, çevre savunucularının PoW madenciliği eleştirilerinin adil olmadığını düşünüyor.