Kripto para tarihinin en önemli teknolojik güncellemesi olarak kabul edilen Ethereum Merge, kısa bir süre önce gerçekleşti. Bu gelişmeyle beraber Ethereum ağı, resmi olarak “iş kanıtı (PoW)” modelinden çok daha verimli ve çevre dostu olan “hisse kanıtı (PoS)” modeline geçiş yaptı. Bunun üzerine, blokzincirdeki enerji tüketimini önemli oranda azaltması ve ağı daha verimli hale getirmesi beklenen yükseltmeden sonraki adımların neler olacağı da merak konusu oldu.
Aktarılan detaylara göre; Merge yükseltmesi, Ethereum ağındaki enerji tüketimini yüzde 99,95 oranında azaltarak blokzinciri çok daha çevre dostu bir hale getirecek. Bununla birlikte, Ether madenciliği faaliyetleri de ucuz enerjinin olduğu bölgelerde toplanmayarak çok daha erişilebilir bir hale gelecek. Ayrıca yükseltme sonrası yeni oluşturulan Ether sayısı, günlük bazda yüzde 90 düşecek. Böylece arzdan doğan enflasyon da azalacak.
Ethereum 2.0’a geçiş için kalan adımlar neler?
Öte yandan; ‘Merge’ yükseltmesi, ‘Bellatrix’ ve ‘Paris’ yükseltmeleri olmak üzere toplamda 2 adımda gerçekleşti. ‘Bellatrix’ Ethereum’u ‘Merge’e hazırlamış, ‘Paris’ ise blokzinciri yükseltme için tetiklemişti. Güncellemeler sırasında iş kanıtı ve hisse kanıtı modelleri aynı anda aktif durumda olsa da ikilinin senkronu, Merge ile birlikte sağlanmıştı. Doğrulayıcılar sürüm güncellemelerini tamamladığında ise ‘Merge’ de tamamlanmış ve Ethereum ağı resmen hisse kanıtı modeline geçiş yapmıştı.
Fakat Merge, esasen hisse kanıtı modeline geçişte ilk adım olacak. Geçmiş bloklara dayalı çalışmalar kapsamında 4 adım daha hayata geçirilecek. Bu adımlar sırasıyla; Surge (Kaynaştırma), Verge (Sınırlandırma), Purge (Temizleme) ve Splurge (Tamamlanma) olacak. Kalan adımların da başarıyla tamamlanması sonucunda Ethereum blokzincir, tamamen hisse kanıtı modelini benimsemiş bir ağ olarak işlemlerine devam edecek.
Bununla birlikte, blokzincire 2023 veya 2024’de veri depolama ve güvenlikle ilgili ek güncellemeler de gelecek.
1) Surge: Merge’den sonra gelecek olan Surge adımı; Ethereum blokzincirde toplu işlemlerin maliyetini azaltacak, ağdaki işlemleri daha hızlı hale getirecek ve kullanıcıların ağı koruyan ‘node’ları kullanmasını kolaylaştıracak.
2) Verge: Verge adımı ise kullanıcıların ağ doğrulayıcı olarak işlev görmek için bilgisayarlarında çok fazla veri tutmalarına gerek kalmamasını mümkün kılacak.
3) Purge: Purge adımı; depolamayı kolaylaştıracak, ağ trafiğini azaltacak ve eski verilerin ortadan kaldırılmasını sağlayacak.
4) Splurge: Splurge adımında ise birkaç küçük yükseltme ve ince ayar yer alacak. Bu teknik yükseltmeler, ağın sorunsuz bir biçimde faaliyet göstermesine olanak tanıyacak. Geliştiriciler bu adım ve sonrasında, aktif olarak ağın stabilitesini sağlamak için çalışacak.