Blockchain teknolojisi her ne kadar çoğunlukla kripto paralar ile anılsa da aslında çok daha geniş bir kullanım alanına sahip. Özellikle finans ve bankacılık alanında aktif olarak kullanılan Blockchain teknolojisi, ilaç sektöründen sigorta sektörüne, parça satışlarından telekominikasyona kadar birçok alanda kendisine yer buldu. Son yıllarda ise otomotiv sektöründe de Blockchain tabanlı projeleri ve yapılan ortaklıkları duymaya başladık. Finansal bir araç olarak umut verici bir potansiyele sahip olan Blockchain teknolojisi, hâlihazırda otomotiv endüstrisinde birçok yerde kullanılıyor.
Örnek vermemiz gerekirse Daimler, 2020’de Ocean Protocol ile ilk Blockchain veri transfer merkezini duyurmuş, ve birçok bölgede testlerine başlamıştı. Daimler’in Güney Doğu Asya kolu ile başlatılan bu uygulama veri üzerinde güvenlik ve kontrol sağlarken işe alım, kullanıcı kimlik doğrulaması ve veri paylaşımını da test etti.
Bu noktada Blockchain temelindeki konsensüs mantığı, ağ yapısı, erişim kontrolü, veri keşfi, merkeziyetsiz depolama ve piyasaya sürülen Compute-to-Data dahil olmak üzere Ocean’ın tüm çözümlerini kullanmayı içeriyordu.
Daimler’in Güney Doğu Asya Kolundan Karma Blockchain Çözümü
Yakın zamanda ise Mercedes’in Blockchain çözümleri için Polygon ağını seçtiğine dair bir takım haberler çıktı. Ancak bu durum direkt olarak Mercedes ile değil, Daimler‘in Güney Doğu Asya kolu için geçerliydi. Acentrik olarak adlandırılan bu yeni veri transfer merkezi, Ocean Protocol ile birlikte Polygon ağını da entegre etmiş durum. Ancak benzer merkeziyetsiz veri platformlarından farklı olarak Acentrik’teki veriler, Blockchain ağının kendisinde depolanmayacak. Bunun yerine ağdaki her bir veri kümesini temsil etmek için NFT’ler kullanılacak. Böylelik NFT’lerin her biri belirli meta verileri depolayacak ve hem gizlilik hem de verim açısından iyileştirmelere gidilecek.
İlginizi çekebilir: Fantom, Yakım Ücretlerini Yeni Projesinde Kullanacak
Bununla birlikte bu Blockchan tabanlı proje, sadece Polygon’u da içermiyor. Ocean Protocol, Ethereum ve Polygon ağının entegre bir şekilde kullanıldığı projenin ilk işlemleri Rinkeby testnet üzerinden yapılacak. Ancak bu noktada işlemler Polygon üzerinden yürütüleceğinden, kullanıcıların Polygon’un yerel token’ı MATIC kullanarak gaz ücreti ödemeleri gerekecek.
Verilerin link kodları akıllı sözleşmeler ile Polygon ağına kaydedilirken kullanıcılar ödeme yaptığında bu veriler IPFS ve AWS 52 formatında kullanılabilecek.