2022 yılının ikinci çeyreğini de göz açıp kapayıncaya kadar geride bıraktık. 2021 yılı, genel olarak kripto para piyasasının çok daha öne çıktığı bir yıl olarak değerlendirilirken, 2022 de oldukça önemli olaylara ve gelişmelere sahne oldu. Kripto para piyasasının 2022 yılı 2. çeyrek boyunca öne çıkan gelişmelerini ise CoinGecko, 2022 2. Çeyrek Raporu’nda bir araya getirdi.
Kripto Piyasasında 2022 2. Çeyrekte Neler Yaşandı?
2022 yılının ilk çeyreği aslında piyasa için pek iç açıcı geçmemişti. Ne yazık ki 2. çeyrekte de farklı bir durum yaşanmadı. Piyasa, Kasım 2021’deki zirveden bu yana her çeyrekte yüzde 50’nin üzerinde düştü ve kabaca yüzde 70 düştü. Rapora göre 2022 yılının ikinci çeyreğinde LUNC, USTC, WAVES ve AXS ile birlikte bariz nedenlerle İlk 30’dan düştü. Bu sırada, XMR, OKB, LEO ve UNI araya girdi. Özellikle, stablecoinler önemli yer kazandı, BUSD ve DAI öncesinde #13 ve #20’deyken şimdi #6 ve #12’ya yükseldi.
Spot ticaret hacimleri ise Mayıs ayında Terra olayından kaynaklanan ani artışlar yaşadı ve Haziran ortasındaki başka piyasa satışları dışında, ilk çeyreğe göre 100 milyar dolar seviyelerinde nispeten sabit kaldı.
2022’nin ilk çeyreğinde bazı oyuncular kurtulurken, ikinci çeyrekte acımasız piyasa gerilemesinden hiçbiri kurtulamadı. Q2 2022’deki katliam, Q1’in arka planda uysal görünmesini sağladı ve hemen hemen her token’ın çift haneli kayıplar yaşamasına neden oldu.
Stablecoin’lerde Neler Yaşandı?
Ne yazık ki bu düşüşler stablecoin’leri de oldukça kötü etkiledi. Özellikle ilk 152teki stablecoin’ler piyasa değerinin neredeyse beşte birini, yani 33.9 milyar dolar hacim kaybettiler.
Tether ise payının neredeyse yüzde 20 oranında azalmasına rağmen liderliğini sürdürdü. USDC, yüzde7’ye yakın bir artışla büyüme açısından ikinci çeyrekte liderliği aldı. Buna karşılık, FRAX ve DAI, muhtemelen algoritmik stabiller ile olumsuz ilişki nedeniyle, piyasa değerinde sırasıyla yüzde 48 ve yüzde 32’lik kayıp yaşadı.
Lider Kripto Bitcoin’e Detaylı Bakış
Lider kripto Bitcoin (BTC) 2. çeyrekte tam bir 20.000 dolar krizi yaşadı. Çok uzun bir süre bu band aralığında kalan Bitcoin yatırımcılar için yön tayinini neredeyse kör etti. Bitcoin ek olarak 2022’nin ikinci çeyreği boyunca düşüş eğilimindeydi. Bir noktada, ilk kez bu şekilde 9 hafta art arda kırmızıda kaldığını kaydetti. En büyükleri 30 bin dolar ve 20 bin dolar da dahil olmak üzere birden fazla direnç seviyesini kırdı. Diğer taraftan Bitcoin’in fiyat getirisi 2. çeyrekte yüzde 55.8 düştü.
Bitcoin’in fiyatında bu çeyrekte en etkili olan gelişmelerden bazıları şunlar oldu:
İlginizi çekebilir: İngiltere Finans Derneği Kriptoyu Destekliyor
Hisse senedi piyasası da düştü ve BTC’yi beraberinde sürüklediLFG Foundation UST sabitini korumak için BTC varlıklarını sattıThree Arrows Capital iflası (büyük miktarda GBTC’ye sahipti) BTC’nin düşmesine neden olduSEC, Grayscale’in Bitcoin ETF başvurusunu reddetti
Bitcoin madenciliğinde ise hashrate yüzde 1.7 düştü.
Peki ya Ethereum?
İkinci çeyrek Ethereum (ETH) içinde oldukça aktif geçti. Gerçekleştirilen toplantılar ve yayımlanan Merge tarihi gibi önemli detayların yanı sıra fiyat bazında da önemli dalgalanmalara şahit oldu. BTC gibi, ETH 2022’nin ikinci çeyreği boyunca net bir aşağı yönlü yörüngedeydi. Nisan ayının başından Haziran ortasına kadar ETH, bu ilk kez de olsa kırmızı renkte 11 haftalık kapanış kaydetti.
Terra’nın Çöküşü ve Sektöre Etkisi
Kripto para tarihinde kara defterde en önemli bölümlerden birine sahip olacak olan Terra, binlerce yatırımcı, yüzlerce mağdur proje ve çok daha fazlasıyla tam bir hayal kırıklıydı. Düşüşü sadece kendisinin değil, beraberinde sürüklediği birçok şirketin sonunu getirdi ve vurduğu darbe piyasalara ölümcül bir hava kattı. Öyle ki Terra’nün çöküşü bir domino etkisi yarattı.
Öyle ki Three Arrows Capital’in (3AC) sonunu getiren de bu darbe oldu. Hatta 3AC’nin kurucuları konu hakkında yaptıkları açıklamalarda “Luna’nın çöküşünü öngöremedikleri için yaşananlardan dolayı üzgün” olduklarını belirtti.
DeFi Sektörünün 2. Çeyrek Karnesi
DeFi’ın piyasa değeri, kripto para piyasasının yaşadığı düşüş ile birlikte 142 milyar dolardan 36 milyar dolara kadar geriledi.
DeFi piyasa değerinin çoğu, büyük ölçüde Terra ve stablecoin’i UST’nin çöküşü nedeniyle yok oldu. Bu varlıkları destekleyen protokollerin yanı sıra Terra ekosistem projeleri de yok edildi. Bunun yanı sıra, DeFi istismarları ikinci çeyrekte hızlanarak Inverse ve Rari gibi projeleri etkiledi. Yatırımcılar bu saldırıya uğramış protokollere olan inancını kaybettikçe, token fiyatları da olumsuz etkilendi.
NFT’lerdeki İlk Çeyrek Düşüşü 2. Çeyrekte de Sürdü
Ayı piyasası, 2. çeyrek ticaret hacmi yüzde 26.2 düşerken JPEG’leri paramparça etti ve Haziran’da toplam hacimde sadece 830 milyon dolarlık bir miktar kaydedildi. Haziran ayında ise NFT pazar payının yüzde 83’üne sahip olan Ethereum, kağıt üzerinde hala açık ara baskın zincir koltuğunda. X2Y2’de (yalnızca Haziran için 600 milyon dolar olan) yıkama işlemleri tarafından üretilen hacimleri azaltmak, onu NFT tacı için Ethereum’a meydan okuyan en son yarışmacı olan Solana ile nispeten eşit bir temele oturtacaktır.
CoinGecko’nun 2022 2. Çeyrek Raporu