Düzenlenen ankete göre, yüksek gelirli bireylerin neredeyse dörtte üçü dijital varlıklara yatırım yapıyor.
Teknoloji danışmanlığı şirketi Capgemini, 14 Haziran tarihinde 2022 Dünya Servet Raporunu yayımladı. Araştırmaya, 2 bin 973 yüksek gelirli bireyin katıldığı, katılımcıların yüzde 54’ünün 1 milyon ila 30 milyon dolar arasında serveti bulunduğu, kalan yüzde 46’nın ise 30 milyon dolar ve üzeri servete sahip olduğu vurgulandı.
Ankette; dijital varlıklar gibi gelişmekte olan varlık sınıfları arasından kripto para birimleri, borsada işlem gören fonlar (ETF), benzersiz token (NFT) ve metaverse ürünlerine yapılan yatırım tercihleri soruldu.
Dijital varlıklara yatırım yapan yaklaşık yedi zenginden biri yüksek oranda 40 yaşın altındaydı. Bu yaş grubundaki her on kişiden dokuzundan fazlası dijital varlıklara yatırım yaptı. Genç grup, kripto para birimlerinin en sevdikleri yatırım olduğunu ve kripto ETF’leri ve metaverse ürünlerinin de oldukça arzu edildiğini söyledi.
Bununla birlikte zengin yatırımcılar, yüksek oranda dijital varlıklara yatırım yapıyor değil. Emtiaların yanı sıra kripto para birimleri, özel sermaye ve hedge fonları içeren “alternatif yatırımlara” yalnızca ortalama yüzde 14 oranında para tahsis edilmiş durumda.
Buna rağmen Capgemini, varlık yönetimi sektörünün dijital varlıklara doğru yatırım akışı içinde olduğunu ve bunun “talebi artırdığını” gözlemledi.
Firmanın bireysel servet yönetimi başkanı Nilesh Vaidya şunları söyledi:
Sürdürülebilir yatırım ve dijital varlıklar gibi yeni yatırım sınıflarına akış, varlık yönetimi sektörü üzerinde çok önemli bir etkiye sahip. Varlık yönetimi firmaları, müşterilerini elde tutmak için bu trende öncelik vermeli.
Bazı firmalar zaten bu alana eğilmiş durumda. Demografiye yönelik yatırım ürünlerini piyasaya sürerek bu niş sektörde ilk hamle avantajını kullanmak istiyorlar.
Yatırım bankası Morgan Stanley, Mart 2021’de milyoner müşterileri için Bitcoin (BTC) seçenekleri başlattı. Varlığı 2 milyon dolar ve üstü olanlar Bitcoin yatırımı yapabiliyor.
Benzer şekilde Accenture, servet yönetimi firmalarının kripto para veya dijital varlık içeren yatırım ürünlerinin yaygınlaşmasının yavaş olduğunu ve çoğunluğun ilgili hizmetlere yönelme planlarının olmadığını söyledi.