Bir Reddit yazarı, Ethereum’daki ikinci katman ölçekleme çözümlerinin sektöre yön vereceğine dair veriler paylaştı.
Gizemli bir Reddit yazarı, blockchain alanındaki bir sonraki büyük gelişme aşamasının, öncelikle Ethereum’da olmak üzere ikinci katman çözümlerinde olacağına dair veriye dayalı bir tahminde bulundu.
22 Mayıs tarihli gönderisinde, sektörün birinci katman blockchain ağları arasında köprü kurmaktan uzaklaşarak “alternatif birinci katman çözümlerinden daha güvenli ve merkeziyetsiz kullanım yöntemleri için inşa edilmiş ikinci katman çözümlerine doğru hareket ettiği bir dönüm noktasındayız” açıklamasında bulundu.
İkinci katmanın benimsenmesi, yavaş ve sıkıntılı olsa bile devam ediyor. İşin perde arkasında, ikinci katman güvenilirliği artırıyor, ücretleri düşürüyor ve erişilebilirliği artırıyor. İkinci katman hala gelişme aşamasında ve bu harika.
İkinci katman ölçeklendirme çözümleri, Ethereum (ETH) gibi birinci katman blockchain yapılarının güvenliğinden yararlanır ve tek seferde halledilecek bir dizi işlemi aynı pakete “toplayarak” trafiği hafifletir.
Nispeten ucuz ve hızlı işlemlere sahip olan Solana (SOL) gibi birinci katman zincirleri, yüksek ücretlere karşı alternatif oluşturarak kullanıcılardan destek aldı.
SOL işlemlerinin ortalama maliyeti yaklaşık 0,0025 dolarken, ETH işlemlerinin maliyeti yaklaşık 1,30 dolar seviyesinde. Bu devasa farka rağmen, DeFi Llama verilerine göre Ethereum üzerinde 73,89 milyar dolarlık toplam kilitli değere (TVL) erişilmişi durumda. Solana’nın TVL değeri 4,24 milyar dolar seviyesinde. Ek olarak, Solana son zamanlarda güvenilirlik sorunlarıyla boğuşuyor.
Arbitrum, L2beat verilerine göre 2,65 milyar dolarlık TVL ile Ethereum’daki en büyük ikinci katman çözümü. Ethereum ikinci katman ekosisteminin tamamı 4,77 milyar dolarlık TVL’ye sahip. Eğer kullanıcı ve sermaye diğer birinci katman çözümlerinden bu alana kayarsa verilerde patlama yaşanabilir.
Birkaç büyük merkeziyetsiz uygulama (Dapp) zaten ikinci katman çözümlere geçiş yaptı. Merkeziyetsiz borsa (DEX) SushiSwap (SUSHI) ve yield farming platformu Curve (CRV) gibi projeler Arbitrum’da çalışıyor. Ayrıca, kripto türev protokolü Synthetix (SNX) ve merkeziyetsiz borsa Uniswap (UNI) gibi çözümler de Optimism’de yer alıyor.
Optimism protokolünde gerçekleşecek airdrop işlemi, ikinci katman çözümlerine hızlı bir kullanıcı akışı sağlayabilir. Bu durum, son iki yılda kullanıcıları Ethereum ve Ethereum Sanal Makinesi (EVM) tabanlı merkeziyetsiz finans (DeFi) protokollerine çeken aynı ağ etkilerinden kaynaklanıyor olabilir.
İkinci katman çözümü Optimism, 474 milyon dolarlık bir TVL değerine sahip. EVM zincirleri arasında BNB Chain (BNB), Polygon (MATIC) ve Fantom (FTM) gibi Ethereum token standartlarıyla uyumlu olan protokoller yer alıyor.
Sonuçta, ikinci katman yardımcı program çözümlerinde bir artış varsa, birinci katman Ethereum kullanımında da doğal bir artış olacak anlamına geliyor. Yani Ethereum, dünyanın önde gelen akıllı sözleşme ve merkeziyetsiz uygulama platformu olarak daha da güçlenebilir.